logo ecolatlas

Boomleeuwerik

Details

Categorie Leeuweriken
Wetenschappelijke naam Lullula arborea
Bron 2, 5, 6, 7, 13, 16
Bijzonderheden

De Boomleeuwerik behoort tot de echte heidevogels; 4 van de 5 territoria bevonden zich in 2013 op het centrale heidegebied en de 5de zat in de noordelijke heide lob. Opmerkelijk is dat in het vroege voorjaar regelmatig (zingende) exemplaren vanuit het heide gebied naar het aangrenzende agrarisch gebied vlogen, waarschijnlijk om daar te foerageren. De Boomleeuwerik is waarschijnlijk sterk gebaat bij begrazing van de heide; hij heeft een voorkeur voor korte grasvegetaties en open kale plekjes binnen de heide. Plekken met dichte hoge vegetatie zijn minder aantrekkelijk voor deze soort die over de grond moet kunnen lopen.

Boomleeuweriken zijn al broedvogel op de GH sinds het eerste broedvogelonderzoek in ’69. Het aantal territoria van deze soort ligt gemiddeld op ruim 4 territoria, maar kan sterk wisselen van jaar tot jaar; soms is slechts 1 broedpaar aanwezig, in goede jaren daarentegen kan het aantal oplopen tot 8!

Landelijk is de soort sterk toegenomen in de jaren 90, maar sinds 2000 is een stabilisatie opgetreden.

Waarnemingen: 7 maart 2016 (Frens Westenbrink)

Met dank aan Piet Schermerhorn (vogelwerkgroep "De IJsselstreek") en Sovon.

Territoriumkaart Boomleeuwerik

1) Een overzicht van de in Nederland en België gebruikte Rode Lijsten waarin de in hun voortbestaan bedreigde diersoorten staan (met de gebruikte codes) is hier te vinden.

2) De beschermde soorten en soortenlijsten onder de Wet natuurbescherming (2017).

3) Klik hier om de bronnen te zien